OM OSS

Temagruppen Rätten Till Havet är en del av kampanjen Rent Mjöl som drivs av solidaritetsföreningen Latinamerikagrupperna och människorättsorganisationen FIAN. Rätten Till Havet består av aktivister som jobbar med dessa frågor på ideell basis.

I Rätten Till Havet vänder vi oss mot den miljöförstöring, fattigdom och orättvisa som följer i den globala kapitalismens kölvatten. Vi tittar särskilt på de sociala och miljömässiga konsekvenserna av de stora transnationella bolagens agerande, och hur detta i sin tur påverkar lokalbefolkningens och ursprungsbefolkningens rätt till försörjning. Under 2009 fokuserar vi på den norska laxindustrin och de norska fiskeföretagens agerande i Chile, i synnerhet det delvis statligt ägda företaget Cermaq och dess underbolag Mainstream och EWOS, men även det stora transnationella Marina Harvest som för några månader beskrev den chilenska laxindustrin som en ”social och ekonomisk katastrof”.

Är en industri verkligen hållbar när man fiskar ut redan hotade arter för att föda en miljardindustri som den odlade laxen? Ska vår konsumtion av norskodlad lax i Sverige ske på bekostnad av fattigdom och miljöförstöring i andra länder? Varför följer inte norska företag samma regler om arbetsrätt och miljö i Chile som i Norge? Vem skyddar ursprungsfolkens traditionella relation till och brukande av kusten? Vad går före, profit eller mat till alla? Med andra ord: vem har rätten till havet?

Människors tillgång till mat handlar inte om produktionsvolymer, utan frågan har sin rot i övergripande produktions-, distributions- och konsumtionsmönster. Vi tror på matsuveränitet: att säkra människors tillgång till mat genom att ge dem möjligheten att själva utifrån lokala, kulturella och sociala förutsättningar kunna välja och påverka dessa mönster. Begreppet matsuveränitet myntades 1996 av nätverket Via Campesina som definierar det såhär:

”Food sovereignty is the right of peoples to define their own food and agriculture; to protect and regulate domestic agricultural production and trade in order to achieve sustainable development objectives; to determine the extent to which they want to be self reliant; to restrict the dumping of products in their markets; and to provide local fisheries-based communities the priority in managing the use of and the rights to aquatic resources. Food sovereignty does not negate trade, but rather, it promotes the formulation of trade policies and practices that serve the rights of peoples to safe, healthy and ecologically sustainable production”

Den norska laxindustrins satsar miljoner varje år på att tvätta sin image och påverka politiska beslut i för dem önskvärd riktning genom sitt PR-organ Exportutvalget För Fisk (Norskfisk.se). Under 2009 kommer vi i Rätten Till Havet att syna deras propaganda. Vi kommer att undersöka, informera, ifrågasätta och skapa debatt.

Engagera dig i Rätten Till Havet! Skicka ett mejl till rattentillhavet@gmail.com så lägger vi till dig på vår mejlinglista där du får information om våra aktiviteter och vad du kan göra.

2 svar till “OM OSS

 1. Dersom dere ikke allerede har igangsatt boikott av kjeder og butikker som selger oppdrettsfisk av alle slag, sett igang. I første omgang feks. i Norden.

 2. Bertil Klevner

  O m inte nätverket redan omfattar likasinnade i kampen mot norskägd laxodling i British Columbia, börja gärna med att titta på denna länk :
  http://www.salmonaresacred.org/

  Om ni har tips på norska nätverk/forum tr jag gärna emot dem för att sprida budskapet vidare.

  Hälsningar
  Bertil Klevner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s